Monday, December 30, 2013

Cinta Yang Kucari (randon iv)

BAHU Encik Bakri ditepuk.  Dia tergelak tapi tawar.  Niat diutarakan.  Andai benar seperti yang telah isterinya beritahu dan jika benar dijamin bahagia buat puteri yang tercinta, Encik Luthfi rela menyerahkannya.  Jika niat Luth berpindah itu masih ada, dia rela tapi biarlah ke teratak dan berbumbungkan kasih sayang dua orang sahabat lama dia dan isteri.

“Luth tu istimewa sangat, Ri.  Aku takut Payed tak boleh terima?” 
“Eh, siapa cakap untuk Payed?”  Encik Bakri ketawa galak.  Encik Luthfi bingung. 
Dia salah dengar ke?  Tak silap dia isterinya cakap untuk Payed.  Puan Huda pinangkan untuk Payed.  Entah, dia pun dah lupa.  Kepala yang sudah nampak beruban digaru seketika.
“Bukan untuk Payed ke?” 
“Payed tu ikut perangai aku masa muda, Fi.  Aku kenal sangat.”  Bicaranya mati.  Tak sanggup nak ungkit kisah zaman jahiliah. 
Kifarah yang diterima, dia bahagia dan berubah demi Allah dan kerana cinta pada isteri tersayang tapi kini Payed mengulangi sejarah lalu.  Payed tak sedar sebab sedang gembira tapi satu hari, bayangan dosa itu akan menghimpit dan lepas sesaat pun dan dia tak gila nak biarkan Luth menderita kerana Encik Bakri kenal kedua-dua anaknya. 
“Aku tak kata dia tak boleh berubah tapi aku takut nak sampai masa berubah tu, Luth menderita…”  Tawanya bertukar hambar.  Tak tahulah mana lucunya. 
Birai cawan dibawa ke bibir.  Memerhati air terjun yang cantik pancutan airnya.  Tapi, hati tak tenang.  Dia pun tak tahu kenapa dia boleh buat keputusan macam ni sedangkan isterinya dah terang terentang bagi tahu, untuk Payed. 
“Tapi, daripada aku tengok cara Payed hantar Luth tu…”  Bicara Encik Luthfi mati.  Kepalanya teringat akan sikap ambil berat Payed pada Luth.
Malam tu, nak balik pun tak lepas pandang Luth.  Siap berpesan lagi, jika Luth sedar bagitahu.  Nampak risau benar. 
“Kau tak kenal anak aku sorang tu, Fi.  Dia liar sikit…”  Ya ke sikit?  Rasanya banyak.  “Jadinya, pada aku biarlah wanita baik untuk lelaki baik.  Luth tu baik dan dia layak dapat lelaki baik untuk jaga dia kalau betul kau sudi anak kau jadi menantu aku, Fi,” sambung Encik Bakri lemah. 
Tahu dek Huda, mengamuk.  Tak apalah.  Tak kan demi kehendak sendiri, nak sakitkan anak dara orang.  Lagipun, jadi menantu mereka juga.  Cuma berlainan anak.  Tak ada salah.

“Kalau itu kata kau dan Huda tak kisah, aku dengan Laila ikutkan aje.  Bila-bila kau rasa sedia, kau datanglah rumah aku.  Nanti aku bagitahu Luth dulu. Insya-ALLAH, kalau Palee dia akan suka,” ujar Encik Luthfi yakin.

51 comments:

  1. oh percaturan bapa mereka berdua ...mesti akan ada yang terluka

    ReplyDelete
  2. ish napa sikit sangat??..napa Luth untuk Palee plak?? bukan ke Lutf untuk Payed??

    ReplyDelete
  3. utk paleeeeeeeeeeee..................

    ReplyDelete
  4. aah...pening...dan kacau jiwa ni RM

    ReplyDelete
  5. nanti payed bawa lari luth.....

    -sj sab-

    ReplyDelete
  6. Bagus juga bila keluarga pinangkan luth utk palee....mungkin lepas ni payed akan sedar yg dia sebenarnya cinta luth tu...and fight utk dptkan luth...

    ReplyDelete
  7. Paleeeeeeeeeeee ke?

    Huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. oh mai... x tahu nak ckp.. tapi.. i think i like payed... huhuhuhu

    ReplyDelete
  9. jiwaku meracau ketika ini..knp untuk palee??huh!tak suka..tak suka

    ReplyDelete
  10. Kak rehan bg lah luth utk palee, sbb mikail kan da dpt alaina.. Nk tgk mcm mn kak rehab design cerita yg nampak sama tp plot berbezq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak setuju plotkan luth dgn palee.. Nnt jd celaru mcm SAPK..

      Delete
  11. Luth untuk palee?? kenapa x design luth untuk payed??...waaa merana..kacau,...dan pening ....betul2 pening ni...siapa nak bertanggungjwab nih...

    amy_ibrahim

    ReplyDelete
  12. Oh tidak..walaupun payed tu jiwa kacau...tp takkan luth utk palee...skrg jiwa sy yg kacau...nak jg luth utk payed...payed berubah lah....

    ReplyDelete
  13. nak luth dengan payed bukan palee.. plss.. kak Rm

    ReplyDelete
  14. betul3x sy pun nak payed untuk luthfiya....payed yg hot n spicy.....

    amy_ibrahim

    ReplyDelete
  15. Luthfiya sorang je yg boleh turned his (payed) world upside down!!

    amy_ibrahim

    ReplyDelete
  16. Napa dgn palee pula... luth mcm dah selesa dgn payed je

    ReplyDelete
  17. Alaa ,, sikitnyee , xsempat nak puas ,,hekhek . Tak nak laa Luth u Palee kak RM .. :( Payed lg care kat Luth ,, rasenye bile Payed dpt tau Luth bkn u die , mesti die rase tercabar x? ..

    ReplyDelete
  18. Nak Payed jugak... Tak mau Palee.
    Biar la Palee bimbing fina pulak.

    ReplyDelete
  19. adussss. nanti ada yg meroyan nie....

    ReplyDelete
  20. arghhhh...xsabar nk tau cner reaksi payed..mmg tukang terbalik la dunia nnt...hehhe

    ReplyDelete
  21. For me palee for fina. Luth for payed. Kan fina keras palee lembut. Kan luth lembut payed keras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawen adek beradik..ishk2..

      Delete
  22. skli baca....dushhhhh

    sakit hati n jiwa kacau.

    tetap nk LUTH N PAYEEDDDD.....

    kak RM wat la yg best ttg diorg huk3333

    ReplyDelete
  23. Dah pulak..nape untuk palee..nanti gaduh adik beradik lak..adeiii..rehan ni kan...

    ReplyDelete
  24. Nak Luthfiya wt Payed.. Thought they would complete and compliment each other..

    ReplyDelete
  25. O-OOOOOO... apa da jadiiii???

    ~ Iffah

    ReplyDelete
  26. apa le bapa payed ni...isteri (pn huda) dh kata utk payed dia pulak tukar utk palee......kesiannya payed
    -dibah-

    ReplyDelete
  27. ohh noooo awat bapak payed xnak payed pulak......

    ReplyDelete
  28. Wwannurr.,,
    utk palee? OMG..., aku stuju, biaq si panyed sedaq diri, org pompuan hrs d hrmati,.. dia igt petik jari org pmpuan ikut dia

    ReplyDelete
  29. Wwannurr.,,
    utk palee? OMG..., aku stuju, biaq si panyed sedaq diri, org pompuan hrs d hrmati,.. dia igt petik jari org pmpuan ikut dia

    ReplyDelete
  30. Wlu payed jahat,jahil tp ttp suka payed n luth..insya Allah luth blh ubah payed

    ReplyDelete
  31. RM bukukan terus kisah payed n luth ni, sume dah jiwa kacau... makin lama makin mendebarkan.. makin lama makin tak sabar nak tau kisah seterusnya.. apapun LUTH UNTUK PAYED... pleaseee....

    ReplyDelete
  32. Then... now I see the relevance of the randoms.. ;-)
    Hakikat cinta.. bila jiwa galau semua boleh diadakan dan butalah panca lihat dikaburi rasa yang difikir dianiaya. Tapi Tuhan itu lebih tahu aturan terbaik untuk hambaNya. Kosong jiwa itu perlu dipenuhi rasa padaNya. Terbaik RM! Terdera jiwaku!

    ReplyDelete
  33. utk palee?yes.bagus2. bia payed insaf ckit

    ReplyDelete
  34. wah ada kelainan ni..RM kena create watak yg nakal utk palee jugak ni

    ReplyDelete
  35. oooo noooooo jgn!!!!!!
    luth ngan payed laa R.M nnt lri hbis pminat payed....

    ReplyDelete
  36. Sya sokong jer. Pasti ade sesuatu yg tak dijangka berlaku

    ReplyDelete
  37. Mesti fina but sesuatu nanti halang fiya dengan palee sebab cemburu.. lepastu fiya nanti dengan payed happily eve after.. prediction je hehehhehehehe :P

    ReplyDelete
  38. Suspen. Sikit Sangat. Suka Suka. Sayang Sangat.Ssyyyyyy.

    ReplyDelete
  39. ala.... xnak palee... nak payed jugak jugak..... :'( hwaaaa...... kesian payed...

    ReplyDelete